tiistai 10. kesäkuuta 2008

Lumikukka sairaalassa

Flunssa jota Kasperi, Eevi ja Lumikukka sairastivat, osoittautui kurkunpääntulehdukseksi, jota kutsutaan lapsilla myös valekuristustaudiksi. Oireet olivat selvät: haukkuva yskä, äänen käheys ja sisäänhengityksen vinkuminen. Tauti on sinällään vaaraton ja paranee itsestään, mutta pienillä lapsilla se voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia kurkunpään turvotuksen takia. Lumikukan kohdalla kävi näin. Lauantai-iltana lähdimme hänen kanssaan BNH Hospital:iin, joka on tasokas sairaala keskustassa (n.20km päässä meiltä). Siellä happisaturaatio laski jatkuvasti alle 90, kun normaalitaso on 95-100, joten Lumikukka otettiin osastolle ja minä jäin hänen kanssaan.

Osastolla Lumikukan sängyn ylle laitettiin happiteltta, johon suihkutettiin koko ajan happea n. 8l/h. Lisäksi Lumikukka sai kuuden tunnin välein adrenaliinia hengitettynä maskin kautta, adrenaliini vähentää limakalvojen turvotusta. Käteen laitettiin kanyyli ja sen kautta annettiin suoneen deksametasonia kahtena päivänä ja keittosuolaa pistettiin tippumaan. Myös antibiootti aloitettiin tämän maan tapaan varmuuden vuoksi ja olihan valkosoluarvo toki hieman koholla laboraatiokokeissa, mikä voisi viitata bakteeritulehdukseenkin. Aika lailla samoilla lääkkeillä hoidettiin kuin Suomessakin, kun on kyseessä lapsen kurkunpääntulehdus.


Pikkuinen Lumikukka teltassaan


Hoito ei ollut kuitenkaan edelleenkään ihan Suomen tasoista. Tässä muutamia esimerkkejä, jotka minulla sairaanhoitajana pisti silmään:

-Suomessa lapsen happisaturaatiota ja pulssia seurataan koko ajan, varsinkin tällaisessa tapauksessa. Täällä saturaatio tarkastettiin vain yhden kerran osastolle siirtymisen jälkeen. Tuolloin Lumikukka oli happiteltassa ja saturaatio näytti 100.

-Lumikukkaa pidettiin happiteltassa viimeiseen hetkeen asti, vaikka hengitysvaikeus oli helpottanut jo muutamassa tunnissa ensimmäisenä iltana. Yritin kyseenalaistaa asiaa, mutta hoitaja vastasi, että happiteltassa lapsi nukkuu hyvin. Enpä nyt tiedä. Happiteltassa oli viileää ja kosteaa, koko sänky ja Lumikukan vaatteet olivat aivan märät yön jäljiltä. Välillä laitoin itse happilaitteen kiinni ja syrjään päiväsaikaan.

-Thailaisilla on pakkomielteenä puhtaus. Eli sairaalassakin lapsia pestäisiin räteillä pyyhkimällä monta kertaa päivässä. Lumikukalla oli puhtauteen liittyen vielä kaksi lisäongelmaa: räkä ja rähmä. Silmä rähmi koko ajan, mikä oli thailaisille kauhistus. Sitä piti olla sitten puhdistamassa vanutupoilla aivan koko ajan, myös silloin kun tyttö nukkui. Ja rähmää tuli heti lisää, kun entisen oli pyyhkinyt. (oikea silmä oli tulehtunut) Räkä oli toinen asia. Thaimaassa ei käytetä keittosuolatippoja eikä imua vaan sieraimet huuhdellaan ruiskuttamalla niihin keittosuolaliuosta. Ja tätä sitten tehtiin vaikka räkää ei enää ollutkaan. Äidin vastaväitteitä ei kuunneltu. Onneksi Lumikukka nukkui välillä pitkiä aikoja eikä häntä sentään herätetty tämän inhottavan toimenpiteen takia.

-Viimeisenä asiana oli kuumelääkkeen antaminen. Eli sitä annettiin säännöllisesti kuuden tunnin välein vaikka kuumetta ei ollut sairaalassaoloaikana ollenkaan. Ja sitten mitattiin kuumetta neljän tunnin välein, vaikka eihän sitä nyt toki ollut kun se lääke vaikutti jatkuvasti...


Kalle ja lapset kävivät vierailulla sairaalassa ja toivat samalla vaippoja sekä ruokaa Lumikukalle


BNH Hospital kuuluu Thaimaan hienoimpiin ja kalleimpiin yksityisiin sairaaloihin. http://www.bnhhospital.com/contact.php Huoneet ovat kuin hienossa hotellissa ja ruuat tilataan puhelimitse alakerran ravintolasta. Halvimmat huoneet, jollaisessa mekin olimme, maksoi 4800bahtia/yö eli n.100e ja se on pelkästään huoneen hinta. Kaikista lääkkeistä, toimenpiteistä, ruuasta, lääkärinkäynneistä ja jopa vaipoista pitää maksaa erikseen. Meillä on matkavakuutus joka kattaa kaikki kustannukset, joten meidän ei tarvinnut niistä huolehtia. Menimme tähän sairaalaan, koska siellä saa suhteellisen hyvää hoitoa ja olemme käyttäneet kyseistä sairaalaa jo silloin kun minä itse olin ala-asteikäinen. Tuolloin olin siellä muutamaan kertaan sairaalahoidossa.


Sairaalahuone. Kuvassa ei näy, että huoneessa on myös jääkaappi ja vedenkeitin (vauvan maitoa varten)

Kotiuduimme Lumikukan kanssa eilen iltana ja hän on nyt hyvävointinen. Nuhaa toki on edelleen, mutta hengitys kulkee normaalisti ja yskäkin on helpottanut. Ihanaa, kun hän on taas terve! Huomenna käymme vielä jälkitarkistuskäynnillä BNH:ssä ja käytämme samalla Kasperia lääkärissä, koska hänen yskänsä kuulostaa edelleen aika pahalta ja hänellähän on astma. Toivottavasti saamme tämän jälkeen olla terveitä ja nauttia pikku hiljaa myös olostamme täällä. Rantareissukin jäi nyt tältä erää, menemme sinne myöhemmin. Nyt on tärkeintä saada kaikki lapsukaiset terveiksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hannalla alkaa olla melkoinen kokemus BNH:n sairaalasta: ensin omalla ja sitten lasten kohdalla. Hienoa, että Lumikukka sai siellä hyvää hoitoa ja tervehtyi. Toivotaan teille kaikille onnellisia hyviä päiviä. Mama Iisalmesta

Anonyymi kirjoitti...

Voi pientä Lumikukkaa. Jospa nyt alkaisi kaikki olemaan paremmin sillä pienellä taistelijalla. Terveiset myös isommille lapsille! T:Minttu